Conot
Dogodek: Okrogla miza 'Ali gospodarstvo in raziskovalna sfera v Sloveniji res ne sodelujeta učinkovito?'
Petek, 30 April 2010 01:00
Čas: četrtek, 6. maj 2010 ob 14. uri
Kraj: velika predavalnica Kemijskega inštituta
Organizator: Center odličnosti nizkoogljične tehnologije, CO NOT

Razpravljalci:
- ga. Alenka Avberšek, izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri Gospodarski zbornici Slovenije
- prof. dr. Miran Gaberšček, direktor CO NOT
- mag. Marijan Vidmar, Inea d.o.o.
- dr. Tomaž Boh, vodja sektorja za znaost MVZT
- dr. Sašo Dolenc, urednik Kvarkadabre, časopisa za tolmačenje znanosti
- dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije

Moderatorka: Andreja Šalamun (Poslovni časnik Finance)

Predstavitev dobre prakse sodelovanja med industrijo in znanstvenimi inštitucijami (prof. dr. Gaberšček)


Med raziskovalnimi inštutucijami, med katere štejemo univerze in raziskovalne inštitute, ter gospodarstvom potekajo različne vrste sodelovanja.

Sodelovanje poteka na osnovi rutinskih preiskav ter raziskav, med katere štejejo mednarodni in nacionalni projekti ter neposredne pogodbe z industrijo. V Evropi obstajajo dobre prakse, ki jim lahko sledimo in jih skušamo realizirati tudi v Sloveniji. Naša želja je, da bomo kot Center odličnosti sledili zgledu Alistore, evropski mreži odličnosti.
Alistore je nastala v Evropi in je s pomočjo financiranja EU delovala med leti 2004 in 2008, sedaj pa mreža deluje naprej samostojno z lastnimi viri financiranja. Alistore deluje na podorčju litij-ionskih baterij, kjer se EU lahko pohvali s številnimi mednarodno priznanimi raziskovalnimi skupinami.

V Alistore je vključenih 18 izmed najboljših raziskovalnih skupin, kar predstavlja okrog 60 % evropskih raziskav litijevih baterij. Cilji mreže, poleg napredka na področju baterij, so tudi optimalno delovanje, v kar vključujejo zmanjšanje podvajanja raziskav ter povečanje komplementarnosti med njimi, možnost uporabe opreme partnerjev ter doseči skupne raziskovalne cilje.


kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map