Conot
Sporočilo za javnost - okrogla miza 'Električni avto na slovenskih cestah'
Torek, 26 Oktober 2010 11:40
Čas: ponedeljek, 25. oktober 2010 ob 13. uri

Kraj: velika predavalnica Kemijskega inštituta (Hajdrihova 19, Ljubljana)

Organizator: Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT)


Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) je organiziral okroglo mizo 'Električni avto na slovenskih cestah', katere namen je bil širši javnosti predstaviti dogajanje v gospodarstvu in akademskih krogih na področju električnih avtomobilov. Razpravljalci so podali odgovore na dileme, kje je Slovenija pri razvoju električnega avtomobila in infstrukture, ki je potrebna, da bodo lahko električni avtomobili široko uporabni in da bodo nudili svobodo in udobnost, ki smo je vajeni pri sedanjih avtomobilih. CO NOT redno organizira dogodke, na katerih sooča predstavnike gospodarstva in predstavnike akademskih institucij, prispeva k izmenjavi mnenj in izkušenj ter spodbuja povezovanje med njimi.

Na področju električnih avtomobilov je po krizi leta 2008 zaznati izjemen investicijski zagon v vseh vodilnih državah (ZDA, Japonska, Nemčija, Francija, Kitajska) v nove generacije hibridnih in tudi povsem električnih avtomobilov. Tipični investicijski paketi znatno presegajo milijardo EUR. V letu 2010 so v serijski prodaji sicer šele trije modeli električnih avtomobilov, vendar različni proizvajalci do leta 2012 napovedujejo proizvodnjo kar 25 novih modelov. Zdi se, da je največja ovira za še hitrejši prodor električnih avtomobilov vir električne energije, ki je vgrajen v avtomobilu. Primera takega vira sta gorivna celica (pretvarja vodik in kisik v elektriko) in baterijski akumulator. V obeh primerih ugotovimo, da so te naprave še vedno predrage, premalo zanesljive, pretežke in potencialno nevarne (možen je vžig ali celo eksplozija).

Kako se v ta novi globalni trend vključuje Slovenija? Pregled pokaže, da kljub sorazmerno majhnemu načrtnemu vlaganju, v Sloveniji poteka precej aktivnosti na različnih področjih razvoja električnega avtomobila. Razvoj vodikovih (gorivne celice) in litijevih (baterije) tehnologij se je znatno okrepil s pričetkom delovanja novega Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT), ki povezuje deset partnerjev iz gospodarstva ter pet akademskih partnerjev (univerze in raziskovalni inštituti). CO NOT bo v štirih letih investiral 10 milijonov EUR v nizkoogljične tehnologije, kar se morda zdi veliko, vendar bi glede na velikost Slovenije bil potreben vsaj desetkrat večji vložek, če bi želeli tehnološko dohajati navedene države.

 

Poleg partnerjev CO NOT so pri razvoju in optimizaciji elektromotorja in pripadajočih sklopov že precej let zelo aktivni v Hidrii d.d., pa tudi v podjetju Elaphe, d.o.o., ki je letos skupaj s SŽ Opremo Ravne, d.o.o. predstavila razvoj prototipa slovenskega električnega avtomobila Chebela.

 

V okviru CO NOT sta vzpostavljena dva demonstracijska projekta, ki se dopolnjujeta pri raziskovanju aplikativnih možnosti pridobivanja vodika iz obnovljivih, trajnostnih in neobnovljivih virov energije ter uporabe vodika v transportu. Načrtovani sta postavitvi dveh polnilnih mest v Ljubljani in Velenju. Omogočeno bo preučevanje različnih možnosti pridobivanja in logistike vodika, kakor tudi različne vrste namenov transporta: tranzitni (osebna vozila) in lokalni (avtobusni transport). Vzpostavljena infrastruktura bo omogočala širitev vodikove poti med Gradcem in Benetkami, vzpostavitev voznega parka, študij energijskih, okoljskih in ekonomskih učinkov vzpostavljanja novih tehnologij v transportu.

 

Razpravljalci na okrogli mizi:

-          dr. Marta Svoljšak Jerman, Petrol d.d.

-          dr. Stanko Hočevar, Kemijski inštitut

-          prof. dr. Mihael Sekavčnik, Fakulteta za strojništvo, UL

-          Miloš Šturm, Hidria d.d.

-          prof. dr. Miran Gaberšček, direktor CO NOT

Moderator: prof. dr. Albin Pintar (Kemijski inštitut)

 

 

SPLETNA STRAN: www.conot.si

KONTAKT:

Rada Drnovšek, koordinator CO NOT

T: 01 47 60 414

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map