Conot
EIT Climate KIC RIS Accelerator, Delavnica: Pripovedovanje v času podnebnih sprememb
Petek, 17 Julij 2020 11:58

 

Že vse od davnih časov je človeški rod svoje mlajše generacije izobraževal s pomočjo zgodb. Zgodba je najmočnejše orodje ali orožje, zgodba lahko manipulira z množicami. Dobre zgodbe so prenašalke sporočila, katerega si bomo zapomnili, ne le za pet minut, ampak za vedno.

 

V svojem bistvu smo vsi pripovedovalci, vsi znamo pripovedovati zgodbe, saj so te z nami že vse od ranega otroštva. Vse življenje že poslušamo zgodbe naših prijateljev in družine. Znane so nam zgodbe iz literature, ustnega izročila, filmov, ki so nas ganili ali nasmejali do solz. Prav tako so z zgodbami obdana tudi podjetja in organizacije, s katerimi se srečujemo na dnevni ravni (samo pomislite na TV reklame ali jumbo plakate ob cesti!). Zgodbe so povsod okrog nas, naše življenje je obdano z zgodbami in je hkrati zgodba, ki jo pišemo.

 


Kaj sploh je zgodba?

 

Zgodba je pripoved, spletena okrog enega dogodka ali iz različnih dogodkov, ki pripeljejo do konca. Lahko je resnična ali izmišljena. Bistvo dobre zgodbe je, pa čeprav je izmišljena, da vsebuje elemente resničnega, s katerim se lahko vsak poistoveti. Sporočilo dobre zgodbe mora biti resnično, konsistentno in avtentično. Dobra zgodba nas bo pritegnila in v nas nekaj premaknila le, če bodo golim dejanjem dodana čustva, izdelani liki in čutni detajli skovani iz izbranih besed.

 

Čemu je namenjena delavnica?

 

Enotnega recepta za dobro zgodbo ni, obstajajo pa ključni elementi dobre zgodbe, ki so se skozi stoletja izkazali za univerzalne in preverjene. Na tej delavnici se bomo posvetili prav tem. Naučili se bomo prepoznati in uporabiti sestavine pripovedništva, s katerimi bomo lahko sestavili zgodbo, ki bo navdušila naše poslušalce. Ker živimo v času klimatskih sprememb, se bomo naučili tudi, kako temu primerno oblikovati zgodbo. Na kaj moramo pri komunikaciji v zvezi s klimatskimi spremembami paziti, kako zapeljati zgodbo iz narative panike in obupa v zgodbo o rešitvah in svetlih prihodnosti.

 

 

Kje vse vam bo pripovedovanje zgodb prišlo prav:

-       pri grajenju vaše blagovne znamke (branding)

-       pri predstavitvah vašega produkta ali storitve

-       fundraising-u

-       pitchih

-       v marketingu nasploh

 

Komu je delavnica namenjena?

Delavnica je zaprtega tipa in je namenjena start-upom, ki so letos prejeli sredstva in mentoriranje s strani Pospeševalnika EIT Climate-KIC RIS Accelerator Slovenia 2020. EIT Climate-KIC Accelerator je največji evropski pospeševalnik na področju zelenih tehnologij za start-up podjetja na začetku njihove poslovne poti. Namenjen je razvoju mladih start-upov (do pet let), ki imajo prodorne ideje s tržnim potencialom in hkrati potencialom za blaženje podnebnih sprememb. V pospeševalnik so prijavljena start-up podjetja povezana z novimi tehnologijami in podnebjem, mesti in urbano tranzicijo, trajnostnimi proizvodnimi sistemi, trajnostno rabo tal in vode, podnebnimi financami ipd. Pospeševalnik poteka na treh stopnjah, ki potekajo ob stalni podpori strokovnih trenerjev in mentorjev ter sodelovanju v aktivnostih in delavnicah programa.Pred delavnico priporočamo, da si ogledate spodnje gradivo:

 

A New Story of Climate Change - Charles Eisenstein at New Frontiers

A New Story of the People, Charles Eisenstein

Make a circular economy pitch in your organisation - Ellen MacArthur Foundation

Engaging People on Climate Change - Climate KICMentorica delavnice

 

Mentorica delavnice je Maja Vrčon, vodja mentorjev slovenskega EIT Climate-KIC programa Young Innovators, sodelavka mednarodne organizacije ECOLISE (Evropska mreža za skupnostne iniciative na področju podnebnih sprememb in trajnosti) na področju komunikacije in strokovnjakinja za zeleni digitalni marketing. Maja Vrčon je na ljubljanski Filozofski fakulteti diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter španskega jezika in književnosti.

 

 

 

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map