Conot
Znani so finalisti slovenskega državnega finala ClimateLaunchpad 2018
Torek, 26 Junij 2018 08:04


Najboljše tri ideje, ki se borijo proti podnebnim spremembam, se bodo predstavile novembra na svetovnem finalu.

 


<Ljubljana>, 22. 6. 2018 Šest slovenskih ekip se je predstavilo na državnem finalu ClimateLaunchpad, ki ga je organiziral Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) v sodelovanju s Kemijskim inštitutom Ljubljana in Tehnološkim parkom Ljubljana.


ClimateLaunchpad je največje tekmovanje zelenih poslovnih idej in poteka v 45 državah. Odkriva skoraj 1000 novih idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti idejo v globalen posel. Finalisti vsake države se bodo uvrstili na svetovni finale, ki bo novembra na Škotskem.


Vse prijavljene ideje so bile obravnavane z vidika vpliva na  podnebne spremembe, potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Zmagovalec slovenskega finala je Trilobit - sistem za avtomatsko ločevanje barvnih kovin. Druga najboljša ideja je Planetcare - filter za pralne stroje, ki ujame mikrovlakna, preden se izločijo v odpadno vodo in morje, in tretja Milkywaste - biorazgradljiva jedilna plastika iz mlečnih proteinov.

 

Svetovni finale bo potekal novembra na Škotskem. Najboljših 10 ekip bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje start-up podjetij na področju čistih tehnologij. Zmagovalec velikega finala prejme 10.000 €, druga nagrada je 5.000 € in tretja 2.500 €.

 

ClimateLaunchpad je del podjetniške ponudbe Climate-KICa, ki je glavna pobuda EU na področju podnebnih sprememb. Tekmovanje podpira več kot 100 partnerjev iz vse Evrope. Med njimi so podjetja, kot so Accenture, Benard Schulte Shipmanagement, Deloitte, Ernst & Young, Hellenic Bank, Microsoft, PWC, Sparebank, Volvo in World Wide Fund.

 

Informacije glede ClimateLaunchpada so na voljo na www.climatelaunchpad.org (hashtag #clp2018)

 

Kontakt

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

 

Družbena omrežja

Facebook

www.facebook.com/ conot.si

www.Facebook.com/ climatelaunchpad

www.Facebook.com/ ClimateKIC

Twitter

@CoNotSlovenia

@ClimateLaunch

@ClimateKIC

 

ClimateLaunchpad in Climate-KIC

ClimateLaunchpad je program Climate-KICa. Climate-KIC je združenje, ustanovljeno s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology , EIT), z namenom spodbujanja inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Je največje evropsko javno-zasebno partnerstvo, sestavljeno iz mednarodne mreže podjetij, akademskih ustanov in javnih organizacij. Je telo Evropske unije, zadolženo za zagotavljanje evropske trajnostne rasti. 

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map