Conot
Znani sta zmagovalni skupini Young Climathon Slovenija 2020
Torek, 01 December 2020 07:25


<Ljubljana>, 30. 11. 2020 – Devet ekip slovenskih učencev in dijakov se je predstavilo na dogodku Young Climathon Slovenija 2020, ki ga je organiziral Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT). Učenci in dijaki so zastopali 11 različnih osnovnih in srednjih šol iz celotne Slovenije.

 

V soboto, 28. 11. 2020, je v Sloveniji prvič potekal dogodek Young Climathon Slovenija, ki se je odvijal prek spleta. Gre za mladinski podnebni hekaton, namenjen mladim od 12 do 18 let in njihovemu reševanju podnebnih izzivov iz slovenskega prostora. Mladi so se na dogodku seznanili s pristopom, kako reševati zapletene podnebne izzive in zanje razvijati inovativne rešitve. V letošnjem letu sta izziva prispevala nosilca izzivov iz Ajdovščine, to sta Občina Ajdovščina in živilsko podjetje Mlinotest. Izziva sta se glasila: - izziv št. 1: Kako občanom občine Ajdovščina približati problematiko podnebnih sprememb? - izziv št. 2: Kako uporabiti ''odpadni'' kruh? Prvi izziv je reševalo 7 skupin, medtem ko sta se drugega izziva lotili 2 skupini. Po viharjenju idej in iskanju inovativnih rešitev so sledile 3-minutne predstavitve skupin pred člani komisije. Komisijo so sestavljali predstavnik Občine Ajdovščina Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj, predstavnica živilskega podjetja Mateja Tominec, vodja razvoja, ter predstavnica Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih (Junior Achievement Slovenija) Maja Juršič, koordinatorica projekta Moje podjetje. Vse rešitve so bile obravnavane z vidika ustreznosti in trajnosti rešitve, napredka, doseženega med dogodkom, ter verjetnosti uspeha. Pri izzivu Občine Ajdovščina je komisijo najbolj prepričala skupina dijakov Gimnazije Koper, ki si je nadela ime Še bolj modri kot smrkci. Navdušili so z zelo kreativno in izvirno idejo o ekoparku. Zmagovalna skupina izziva podjetja Mlinotest pa so bili EkoLepljivčki, ki so zmagali z inovativno in trajnostno rešitvijo, kako lahko uporabimo "odpadni" kruh. To skupino so sestavljali učenci OŠ Jakobski Dol, dijakinja Živilske šole BIC Ljubljana in dijak Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana. Zmagovalci izziva Občine Ajdovščina bodo prejeli spodbudo, zmagovalci Mlinotestovega izziva pa štipendije za njihove smeri izobraževanja. Iskrene čestitke vsem zmagovalcem.


Slika: Utrinek s spletnega dogodka Young Climathon Slovenija 2020

Kot organizatorji dogodka smo bili izjemno pozitivno presenečeni nad odzivom učencev in dijakov slovenskih srednjih in osnovnih šol, ki so želeli na dogodku sodelovati. Žal zaradi omejitve števila udeležencev na dogodek nismo mogli vseh sprejeti, vendar se nadejamo, da v letu 2021 dogodek organiziramo v večjem obsegu in v živo! Volja in pripravljenost mladih, da aktivno pristopijo k reševanju okoljskih izzivov, je navdihujoča in spodbudna za vse nas. Prav tako bi se za pozitiven odziv na dogodek radi še enkrat zahvalili g. Janezu Furlanu iz Občine Ajdovščina ter za vso njegovo pomoč. Zahvala gre tudi živilskemu podjetju Mlinotest za njihov odziv. Za vso podporo in angažiranost pa tudi vsem proaktivnim učiteljem in profesorjem, ki so spodbudili svoje učence, da postanejo del malo drugačnega formata izobraževanja in dogodka, kot smo jih sicer vajeni.

 

Informacije glede dogodka Young Climathon Slovenija 2020 so na voljo na spletni strani Young Climathon Slovenija 2020.

 

Young Climathon je del mednarodnega izobraževalnega programa Young Innovators (Mladi iznajditelji), ki je pod okriljem EIT Climate-KIC*. S programom Young Innovators - Mladi Iznajditelji bomo nadaljevali tudi v letu 2021 in že sedaj vabimo šole in učitelje, ki jih ta program zanima, da stopijo z nami v stik.

 

Young Innovators (Mladi iznajditelji) je izobraževalni program, katerega cilj je opremiti mlade (12–18 let) s spretnostmi in znanjem za vodenje gibanja o sistemskih spremembah. Program spodbuja družbeno zavest, vodi v izboljšanje obstoječih navad (občutek odgovornosti, trajnostna miselnost, proaktivno okolju prijazno vedenje) in iskanje rešitev za bolj trajnostno družbo. V okviru programa učenci in dijaki spoznajo orodja sistemskih inovacij in jih v praksi preizkusijo na konkretnih izzivih, ki jih ponudijo lokalni nosilci podnebnih izzivov (šola, lokalna podjetja, organizacije, občine itd.). Delavnicam na šolah sledi dogodek Young Climathon, enodnevni mladinski podnebni hekaton, kjer učenci in dijaki rešujejo lokalne podnebne izzive in poskušajo najti ustrezne rešitve zanje. Najbolj navdihujoče ideje bodo nadalje podprte. Skozi sodelovanje v programu se v mladih vzbuja tudi navdušenje do zelenega podjetništva.

 

*EIT Climate-KIC je združenje, ustanovljeno s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology , EIT), z namenom spodbujanja inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Je največje evropsko javno-zasebno partnerstvo, sestavljeno iz mednarodne mreže podjetij, akademskih ustanov in javnih organizacij. Je telo Evropske unije, zadolženo za zagotavljanje evropske trajnostne rasti.

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map