Conot
S Climathon-om Ljubljana in Maribor 2019 do novih idejnih zasnov za podnebne izzive
Sreda, 06 November 2019 10:02


25.–26. oktobra 2019 je v Sloveniji že četrto leto zapored potekal Climathon, 24-urni maraton za podnebje, na katerem so udeleženci iskali nove inovativne rešitve za predstavljene okoljske izzive.

 

Climathon Ljubljana 2019


V Ljubljani je dogodek potekal v organizaciji Centra za mednarodno in poslovno pravo, ki je skupaj z Mestno občino Ljubljana postavil tri izzive: 1. Kako zmanjšati število zasebnih avtomobilov na cestah v mestu; 2. Kako zmanjšati svetlobno onesnaževanje v Ljubljani; 3. Kako povečati trajnostno potrošnjo med meščani in posledično vplivati na industrijo pri izdelavi trajnostnih produktov.

Dvodnevno reševanje izzivov je potekalo v Tehnološkem parku Ljubljana pod mentorstvom dr. Maše Kovič Dine. Zmagala je ekipa CrowdRide, ki je reševala izziv o zmanjšanju števila avtomobilov v mestu in prišla z idejo o sistemu za delitev prometa, ki temelji na delitveni ekonomiji.

 

 

Climathon Maribor 2019

 

Dogodek, ki se ga je udeležilo 24 udeležencev, je povezoval in vodil Klemen Bizjak, Climate-KIC coach, krajša predavanja pa so pripravili štirje podjetniki in zagovorniki trajnostne preobrazbe mestne mobilnosti iz tujine: Adi Hirzer, produktni vodja v podjetju Bike Citizens iz Graza; James Armstrong, projektni asistent pri Evropski kolesarski zvezi; Bojan Rantaša, pobudnik kolesarskih akcij iz Skopja in lastnik podjetja To4ak, ter Federico Del Prete, vodja aktivne podružnice Legambici za promocijo kolesarjenja v Italiji ter velikega italijanskega združenja za okolje, Legambiente, avtor več knjig o urbanem kolesarjenju. Josip Rotar iz Mariborske kolesarske mreže je predstavil projekt Kolesarsko

 

mesto in značilnosti kolesarske infrastrukture v Mariboru ter Sloveniji, v sklopu česar je udeležencem predstavil tudi dobre prakse iz tujine. Pred pričetkom timskega dela je dr. Kaja Pogačar, docentka na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo UM udeležencem podrobneje predstavila izziv.

 

V sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo so udeleženci oblikovali rešitve za vzpostavitev inovativnega mestnega kolesarskega omrežja ter iskali kreativne odgovore na vprašanja, kot sta: Katere kolesarske poti bi lahko označili kot primarne koridorje? Ali se da povezati vse mestne četrti v najbolj optimalno in smiselno celoto?

 

Po aktivnem timskem delu so udeleženci, razdeljeni v tri skupine, pripravili pitch oz. predstavitev svoje rešitve, z namenom soustvarjati Maribor kot mesto urbane kolesarske mobilnosti. Zmagala je skupina Mavribor: pisano kolesarsko mesto, ki je na prepričljiv in izviren način predstavila svojo idejno zasnovo mestnega kolesarskega omrežja, vključujoč idejo o spletni aplikaciji in poti za tovorna kolesa.

 
  
 
 

Nagrada za zmagovalne ekipe je uvrstitev na natečaj ClimateLaunchpad 2020, v katerem bodo prejele mentorstvo za nadaljnji razvoj ideje.

 

Climathon Primorska: 22.–23. november 2019

 

V Sloveniji pa bo sledil še Climathon Primorska, ki bo v drugi polovici novembra potekal v Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi. Več o izzivu bo znano kmalu.

 

Od ideje do start-upa

 

O tem, kako lahko posameznik/ekipa s pomočjo Climathona odkrije poslovno zanimivo idejo, priča lanskoletna zgodba zmagovalcev Climathona Ljubljana. Ekipa BEVO je prišla na idejo o mesnem nadomestku, ki je narejen kot alternativa goveji pleskavici. V letošnjem letu so ustanovili že start-up, zmagali na ClimateLaunchpad Slovenia 2019, osvojili številne nagrade na slovenskih tekmovanjih, uspelo pa se jim je uvrstiti tudi v program Štartaj, Slovenija! z izdelkom Altburger.

 
 
kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map