Conot
Uvodna delavnica Pioneers into Practice 2019
Torek, 21 Maj 2019 12:59

 

V okviru programa Climate-KIC RIS Pioneers into Practice smo v sodelovanju s Kemijskim inštitutom in Ministrstvom za okolje in prostor pričeli s 3-dnevno uvodno delavnico, ki je potekala na Kemijskem inštitutu od  13. do 15. maja 2019. V tem času je 10 slovenskih pionirjev prejelo znanje o sistemskih inovacijah v povezavi s podnebnimi spremembami in njihovo blažitvijo. Gostili smo tudi raziskovalko doc. dr. Tjašo Pogačar z Biotehniške fakultete, ki nam je predstavila aktualno stanje podnebnih sprememb v regionalnem kontekstu. Pionirji bodo novo znanje uporabili pri skupinskem izzivu, katerega namen je reševanje konkretnih okoljskih izzivov. Pri delu bodo prejeli tudi mentorsko pomoč.

Pionirji so se razdelili v naslednji dve skupini:

1. skupinski izziv: Zmanjšanje izpusta odpadne vode iz naprav za pripravo pitne vode

Pri pripravi pitne vode z ultrafiltracijo nastaja kot stranski produkt odpadna voda. Slednja se iz sistema odvaja v proces čiščenja odpadne vode. Tehnološki izziv naslavlja vprašanje ravnanja in/ali ponovne uporabe odpadne vode iz naprav za  pripravo pitne vode.

2. skupinski izziv: Poenostavljeno premikanje meščanov po Mariboru

Izziv Mestne občine Maribor je povezan z urejanjem prometa v mestu Maribor. Izziv naslavlja vprašanje, kako poenostaviti premikanje po mestu za meščane in turiste ter tako združiti vse oblike premikanja v enostavno aplikacijo, ki podaja informacije o uporabi okolju prijaznih metod (bike sharing, car sharing, javni transport, gondola itd.) za prehod od točke A do točke B.

 

Septembra/oktobra bodo pionirji odšli na 46 tedensko strokovno izmenjavo v eno od 20ih evropskih držav (vključenih v program), ki je namenjena praktični uporabi že obstoječega in na novo pridobljenega znanja. Novembra se program zaključi z 2-dnevno zaključno delavnico v Ljubljani, kjer bodo predstavili rezultate skupinskih izzivov.

 

Če imate dodatna vprašanja, vam z veseljem odgovorimo na:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Climate-KIC je združenje, ustanovljeno s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) z namenom spodbujanja inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Program Pioneers into Practice je edini evropski program razvoja znanja, namenjen strokovnjakom s področja nizkoogljičnosti in ostalih področij, kakorkoli povezanih s podnebnimi spremembami. Profesionalni mobilni program Climate-KICa združuje strokovnjake iz industrije, podjetij, univerz, raziskovalnih ustanov, lokalnih uprav kot tudi neprofitnih in javnih organizacij.

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map